Tips
Na 9 maanden is het dan eindelijk zover, de kraamzorg is geregeld, uw baby is geboren en lekker thuis. Vaak is de eerste nacht na de bevalling rustig en wellicht slaapt uw baby veel. Dit kan door de bevalling komen, de baby kan ook misselijk zijn en nog geen behoefte hebben aan voeding. De tweede nacht kan heel anders zijn, ook de reserves raken op waardoor uw baby vaak gevoed wil worden.(Borstvoeding moet ook op gang gebracht worden) Daarom kan het verstandig zijn om geboortekaartjes iets later te versturen zodat u de rust hebt aan deze nieuwe situatie te kunnen wennen. Familie en goede vrienden zijn vaak al telefonisch op de hoogte gebracht.
Laat u in de kraamtijd vooral lekker verwennen en vergeet niet wat tijd voor elkaar vrij te maken, tenslotte is er voor de man ook een heleboel veranderd.
Laat uw baby de eerste periode bij u op de slaapkamer slapen (rooming in) Op deze manier leert u de geluidjes die uw baby maakt snel herkennen en kunt u rustig voeden vóórdat de baby begint te huilen. (vaak is goed aanleggen dan lastiger)
Mocht u een kolfapparaat van iemand lenen, leen dan nooit de onderdelen die in aanraking komen met u of moedermelk, deze kunnen spruw (schimmelinfectie) of hepatitis b veroorzaken. U kunt een nieuwe set kopen bij een thuiszorgwinkel.
Let ook op de maat van de borstschelp (deel wat u op de borst zet) Bij een te kleine borstschelp kan ernstige schade aan de borst of tepel ontstaan.
Venkelthee drinken wordt vaak geadviseerd bij darmkrampjes, doe dit met mate omdat de baby het risico loopt op “luie darmpjes”. Beter is rooibosthee.
In de zwangerschap is alles gewoon doorgegaan, stofzuigen, vaatwasser, wasmachine en normaal praten met elkaar, spelende kinderen etc. Laat deze dingen ook als de baby er is gewoon doorgaan, uw baby zal gewoon blijven slapen, is al gewend aan die geluiden.
Om uw baby een dag-nacht ritme aan te leren is het belangrijk dat overdag de gordijnen openblijven (ook tijdens slapen) en ’s nachts zo min mogelijk verlichting gebruiken. Waarschijnlijk heeft u toch licht nodig, dan is het verstandig sterk gedimd of blauw licht te gebruiken. Hetzelfde geldt voor verschonen, ’s nachts kunt u best een verschoning overslaan, uw baby wordt hier erg wakker van (ruik eerst of het echt nodig is) Wel een handige truc om uw baby weer wakker te krijgen voor de tweede borst.
Na de kraamweek kunt u ervoor kiezen uw baby ’s avonds in bad of tummytub te doen. Door het warme water wordt uw baby slaperig en heeft u de kans wat langer te slapen. Bij eventuele krampjes ontspant uw baby goed in het warme water en worden de krampjes minder.
Verschillende houdingen voeden zodat de melkkanaaltjes aan alle kanten leeggedronken worden en u minder kans heeft op verstopte melkkanaaltjes die een borstontsteking kunnen veroorzaken.
Geeft u borstvoeding, dan is het verstandig om alvast vitamine K in huis te hebben. Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en krijgt uw baby na de bevalling vaak voor een week van de verloskundige. Vanaf dag 8 geeft u dagelijks vitamine K tot uw baby 3 maanden oud is. (dan maakt het lichaam zelf voldoende vitamine K aan) Soms geeft de verloskundige alleen voor de eerste dag en dit betekent dat u vanaf de tweede dag zelf moet geven. (In flesvoeding zit al vitamine K toegevoegd)
Het is niet zo dat moedermelk geen vitamine K bevat. Colostrum bevat zelfs heel veel vitamine K. Ook de rijpe moedermelk bevat vitamine K. Het is afhankelijk van de voedingsstatus van de moeder. Vitamine K zit vooral in bladgroenten. De reden dat vitamine K wordt voorgeschreven is dat ,in het verleden, borst-gevoede baby’s die ernstige inwendige bloedingen kregen terug te voeren waren op vitamine K tekort. De eerste drie maanden wordt er in de darmen nog geen vitamine Kaangemaakt. Deze baby’s hadden dus te weinig vitamine Kuit de moedermelk gekregen. Uit voorzorg wordt nu aan alle borst-gevoede baby’s vitamine K voorgeschreven.
U zult veel goedbedoelde tips en adviezen van mensen krijgen, neem ze ter harte maar doe waar u zich vooral prettig bij voelt.