Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby, deze melk bevat alles wat uw baby nodig heeft.

 

Voordelen Borstvoeding

 

*Borstvoeding vermindert de kans op chronische ziekten zoals darmziekten, ziekte van Crohn, diabetes.

*Borstvoeding heeft een gunstig effect op neurologische ontwikkeling

*Borstvoeding geeft minder kans op overgewicht

*Borstvoeding heeft een hoog ijzergehalte dankzij een speciaal eiwit

*Borstvoeding leidt tot een goede kaakontwikkeling

*Borstvoeding zorgt voor een zachte ontlasting

*Borstvoeding is goedkoop

*Borstvoeding is altijd in voorraad

*Borstvoeding betekent voor de moeder sneller afvallen

*Borstvoeding zorgt voor een sneller samentrekken van de baarmoeder

*Door borstvoeding blijft de menstruatie langer uit

 

Samenstelling

Colostrum: De allereerste melk, dik plakkerig en gelig met grote hoeveelheden antistoffen en groeifactoren. Colostrum legt een beschermlaagje in de darmen aan, heeft een laxerende werking waardoor meconium (de eerste ontlasting) snel het lichaam kan verlaten

 

Overgangsmelk: gehalte aan antistoffen en eiwitten neemt af, vet en suikergehalte neemt toe. Door grotere hoeveelheden die de baby drinkt, krijgt deze nog genoeg antistoffen en eiwitten binnen

 

Rijpe melk: Dunner en wateriger dan koemelk maar bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.

 

Belangrijk is dat uw baby binnen een uur na de geboorte wordt aangelegd.

Hormonen en reflexen spelen een grote rol bij de melkproductie.

Prolactine is het hormoon dat nodig is voor de aanmaak van moedermelk uit bloed.

Oxytocine zorgt ervoor dat de geproduceerde melk gegeven kan worden, de voeding wordt door het samentrekken van de spiercellen naar de melkuitgangen in de tepel gestuwd. Dit noemen we het toeschietreflex. Daarnaast zorgt oxytocine voor een gevoel van loomheid bij u waardoor u gemakkelijker tot rust komt en ontspannen kan voeden. Onder invloed van ditzelfde hormoon trekt de baarmoeder zich samen, dit kan de eerste dagen na de bevalling vooral tijdens het voeden leiden tot de klacht van naweeën.

Begeleiding bij het goed aanleggen van uw baby is zéker bij een eerste heel belangrijk. Daar wordt dan ook veel tijd aan besteed. Uw baby krijgt na de geboorte reserves voor 24 uur mee maar moet wel gestimuleerd worden om te gaan drinken. Ook al is uw baby misselijk of slaperig, toch proberen!

De eerste 2 dagen is het belangrijk om de baby elke 2-3 uur te voeden om de productie op gang te krijgen en ernstige stuwing te voorkomen. Daarna niet langer dan 3-4 uur tussen de voedingen laten zitten, gerekend vanaf het begin van de voeding. Prolactine en oxytocine zorgen uiteindelijk voor een goed evenwicht in de melkproductie (vraag en aanbod) Om dit te bereiken wordt er in een gewone situatie ook niet bij-gevoed, extra water in de zomer ook niet, liever extra aanleggen. uw baby zal eerst afvallen, wat normaal is. Niet alleen het gewicht maar ook plas-poepluiers worden goed in de gaten gehouden. In het begin is het moeilijk te zien in de luier maar door er een gaasje of zakdoekje in te leggen is het beter te zien. Bij twijfel over iets als ik er niet ben, luier(s) bewaren en de tijd erop schrijven. De speciale pagina in het kraamdossier voor het bijhouden van voedingen en plas/poepluiers is ook heel belangrijk.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder last van “valse” lucht, toch is het verstandig ze de kans te bieden een eventueel boertje te laten. De ene baby doet het wel, de andere niet. Waar lucht zit is geen plaats voor voeding en uw baby zal zich weer snel melden voor een voeding. De kans op spugen is ook groter als een boertje in de weg zit.

 

Bewaren van afgekolfde moedermelk:

 

Verse moedermelk kunt u 6 tot 10 uur buiten de koelkast bewaren

Verse moedermelk in de koelkast maximaal 5 dagen

Moedermelk in het vriesvak van de koelkast maximaal 2 weken

Moedermelk in een kleine vriezer die vaak open en dicht gaat 3 tot 4 maanden

Moedermelk in de diepvries met constante max. temp van -18 C max. 6 maanden

Ontdooide moedermelk in de koelkast max. 9 uur

Ontdooide moedermelk op kamertemp. zo snel mogelijk gebruiken

LET OP: Bij plaatsing in de koelkast, niet in de deur i.v.m. temperatuurschommelingen

Opwarmen van ontdooide moedermelk bij voorkeur au bain marie of in een flessenwarmer. In de magnetron gaan veel belangrijke stoffen verloren. Mocht u afgekolfde moedermelk geven doe dit dan met een cupje of speciaal spuitje de eerste tijd i.v.m. tepel/speenverwarring.